’s Morgens vroeg uit de veren, appèl, eten, en roeien maar. Dan naar les, enteren
(met behulp van de zeilnaald van bootsman Brussel),( hier mee werden de zieltjes met hoogtevrees over hun angst heen gejaagd), naar de 1
e mars.
 
Op zondag verplichte kerkgang!
Maar daar hadden wij iets op gevonden, de koster van de Oude kerk was nogal op leeftijd, dus dat klokken luiden was voor hem zwaar werk, nou voor ons niet hoor het leek wel apenkooien! Nou kregen wij een presentie-boekje mee, wat door de koster moest worden afgetekend als bewijs dat wij er geweest waren, nou daar konden wij wel wat mee!  Als de koster tekende voor de kerkdienst, luiden wij die klokken wel, en daar maakten de koster als wij dankbaar gebruik van!

Dan konden wij nog even de stad in, en kijken bij ome Henk Wijnbergen (een kroegje) in de Binnen Bantammerstraat!

En dan zo rond een uur of 12 weer aan boord zijn, met een rol pepermunt achter je kiezen, anders roken ze aan boord dat je een biertje op had (en dat dachten wij in onze onschuld te kunnen camoufleren?).
 
De roeiwedstrijden op de Bosbaan! Een erehaag bij een filmpremière waar Koningin Juliana en Prins Bernhard de eregasten waren.
Melk halen bij de melkboer op de Geldersekade!
De Sint Nicolaaskerk schoonmaken en dan een pakje sigaretten en 1 glas bier van de pastoor, gaaf hoor! En ik was niet eens Rooms Katholiek!
Zwemmen in het Heiligebad aan de Heiligeweg, en er naar toe met de roeisloep of wandelend, wat een lol!

Er werd wat af gesport op de Pollux,

En er was natuurlijk ook tijd voor een stukje culturele bewustwording !

En dan waren er die 2 meisjes op de kade,(Mappie en Betty)? stiekem aan de wal en dan een onschuldig praatje maken  en proberen een afspraakje te maken voor de woensdag middag, maar o,wee als je betrapt werd!

Maar het was niet altijd kommer en kwel hoor, onze verjaardagen werden gevierd !

Net als "Oud en Nieuw" !

De lessen aan boord waren nuttig en in het begin ook zeer beangstigend, vooral het dieploden op dat schavotje op de bak, menig één dorst dat niet. Maar na een paar keer oefenen onder bedreiging van intrekken van vrije weekeinden (door de 1e stuurman) lukte het toch.

Ook de lessen "Schip-verlaten" waren zeer nuttig !

Het wachtlopen in de nachten en dan stiekem roken, want de commandeur lag toch al achter kaap kont! Ja, ja dat dachten wij alleen maar, want s’morgens op appèl werden wij gepakt en waren weer wat vrije tijd kwijt, wat een gedoe hé!

En zo zijn er nog vele herinneringen aan de 1
e keer je kooi ophangen (slipsteek) , aardappels jassen, dek wassen, roeien, corvee, splitsen en knopen, navigatielessen, laden en lossen, het zeerecht, enz. enz.

Een mooie tijd, maar zeker niet gemakkelijk!

Terug naar Homepage