1940 - Firma Verschure & Co's Scheepswerf en Machinefabriek had de opdracht tot de bouw van het opleidingsschip voor de koopvaardij "POLLUX".
Foto: juli/augustus 1940 - afwerken van het nieuwe houten dek.
Diverse Amsterdamse rederijen stelden kapitaal beschikbaar.
Op 4 april 1940 kreeg de werf opdracht en op 9 september werd het schip te water gelaten. De afwerking vond plaats in het Oosterdok.
4 januari 1941 werd de "POLLUX"- 747 brt en 273 nrt - lengte 61.38 m, breedte 11.03 m en holte 3.00 m - in aanwezigheid van talrijke autoriteiten uit de scheepvaart en onderwijswereld, alsmede vertegenwoordigers van de betrokken departementen, officieel in gebruik genomen. Gedurende de oorlogsjaren gingen de lessen op de POLLUX gewoon door ondanks de moeilijkheden op het gebied van de voedselvoorziening, verwarming en verlichting.
Op 16 november 1944 legden de bezetters beslag op het schip en tegen Kerstmis werd de opleiding volledig gestaakt. Begin 1945 werd de POLLUX ook naar IJmuiden gebracht, waar het als logies moest dienen voor de Duitse marine. Het schip werd in grijze oorlogskleuren geschilderd.
In mei 1945 - op Bevrijdingsdag - werd de onttakelde POLLUX door de Engelse aangetroffen in de Visserijhaven te IJmuiden. In juni 1945 werd het schip overgedragen aan de Koninklijke Marine, die het tot december 1945 als logiesschip gebruikte.
Begin 1946 werd de POLLUX naar Scheepswerf Verschure gesleept om weer in oude staat terug gebracht te worden. De schade was niet gering - de masten waren verdwenen - de boegspriet was bij het schegbeeld afgezaagd - een groot deel van de inventaris was zoek.
Op 29 april 1946 kon de POLLUX, nu gemeerd liggend aan de kade in het Oosterdok, weer in dienst worden genomen. Vanuit Engeland kwam later nog een geschenk voor de POLLUX: een roeisloep en een jol, van de Koninklijke Marine werden ook twee 'geleende' roeisloepen terug gegeven.

voor u opgetekend,Kees van Huisstede 29 januari 2016.


collage image title Brik Zeehond 1883-1913.  Brik Pollux 1 1913-1914. 
collage image title Het 3 Mastbark Pollux-album zijn foto's van het schip door de jaren heen.
collage image title Het Polluxberen-album gaat over de leerlingen en de staf. 
collage image title Opleiding 1960-61 dit is een serie originele dia's.
collage image title laatste opleiding 1988-90 dit is een serie originele dia's.
collage image title Het Polluxdocumenten- album gaat over rapporten, diploma's en artikelen in de pers. 
collage image title Het Restauratie-album spreekt voor zich zelf.
collage image title Het Humor van de zeeman-album, de beroemde tekeningen van Jan Sanders. 
collage image title Archief van Ben Kornalijnslijper - 4722. jaarverslagen van de KNZRV, foto's en de verhalen van Commandeur J.F. Viëtor over zijn vaartijd tijdens de 2e wereldoorlog e.d. 
collage image title Sloepmeting 2006 en aankomst 2008. Deze foto's zijn van de meting in September 2006 en van de aankomst van de door Willem Kruk geschonken sloepen op 25 April 2008. Deze sloepen worden opgeknapt door Harry Smit, zodat de Pollux haar sloepen dek weer compleet is ingericht. Onze dank gaat uit naar onze Superbeer Willem Kruk en de "vader" van de Pollux, Harry Smit. De foto's zijn gemaakt door de Polluxberen Kees van Huisstede, Frank Buikema en Jan van Duivenboden.
collage image title Bezoek Vrienden vd Pollux aan het LS-Texel op 24-08-2008. Tijdens Sail 2008 te Den Helder hebben wij een bezoekje gebracht aan het Lichtschip Texel waar wij te gast waren bij onze mede Polluxbeer Piet Roozing, die als vrijwilliger daar werkzaam is, en het was best gezellig en leerzaam. Bedankt Piet!
collage image title Fotoreportage van Kees van Huisstede van de Sail out 2010.
collage image title Fotoreportage van Kees van Huisstede over het bezoek van Gunnar Jönsson uit Zweden aan de Pollux, die precies op zijn 60e verjaardag, na 45 jaar weer voet aan dek van de Pollux zette. Een leuke bijkomstigheid was ook dat de Bark Europa aan de pier lag i.v.m. haar 100e verjaardag. Ik dank het welkomstcommité bestaande uit de Polluxberen Kees van Huisstede, Nico Waterman en Mart Bark voor hun inspanningen, en natuurlijk ook de sympathieke medewerking van Dhr. Harry Smit.
collage image title Dokbeurt Maart 2010-album geeft een impressie van het verhalen van de Pollux naar Zaandam op 18 Maart 2010 en de terugreis op 29 Maart 2010.
Foto's van de heenreis zijn van 
John vd Hulst, Ton Kompier, Eldert Huis en Willem Verdonk. 
Foto's in het dok zijn van Peter Lazet. 
Foto's van de terugreis zijn van Kees van Huisstede, Peter Lazet en Jan van Duivenboden.

Filmpje John vd Hulst thuisreis 

 

collage image title Dok-opfrisbeurt januari 2015
Met de overname door het Amstel Botel werd de Pollux op 8 januari naar het dok in Zaandam gesleept voor een opfrisbeurt. De waterschout Kees van Huisstede had de dag ervoor al een bemanning geronseld bestaande uit: Mart Bark, Joop Roessink, Bob Bonhof, Yoeri Heerschop, Allard van Huisstede en Jos Korthout. 
Harry Smit keek met gelatenheid naar het vertrek.  
FOTO'S VAN: Kees van Huisstede en Joop Roessink.